Amasya Haberlerim

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Genel
  4. »
  5. Kriminal laboratuvarından çıkan kestane cipsi

Kriminal laboratuvarından çıkan kestane cipsi

SoleKinG SoleKinG -
5 0

Sevilay ÇOBAN

Türkiye’nin birinci isimli diş tabiplerinden olan Dr. Kezban Gökdemir, OD­TÜ Kimya Bölümü’nden me­zun olduğu yıllarda kriminal dünya onu içine çekti. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Kriminal Po­lis Laboratuvarları Daire Baş­kanlığı’nda başlayan meslek seyahati boyunca uzmanlık alanı kimyayı kullanarak sırla­rı açığa çıkardı. Kriminalistik uzmanı olarak mahkemelerde uzmanlık yaptı. Doktora tezi­ni isimli diş hekimliği konusunda hazırladı.

Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi hoca­larından Prof. Dr. Sema Kedici ile birlikte 1996-1997 yılların­da Ankara İsimli Tıp bölümün­de ‘Adli Odontoloji’ bölümü­nün kuruluşunda yer aldı, 30’a yakın makalesi yayınladı. Gök­demir, 2008 yılında emekli ol­duktan sonra üniversitelerde proje koordinatörlüğü yapma­ya devam etti. Gökdemir’in gı­da alanına bir teşebbüsçü olarak adım atmasının nedeni ise kes­taneye olan tutkusu.

Hikâyesi­ni DÜNYA gazetesine anlatan Gökdemir, haşlamak ya da fı­rınlamanın vakit aldığını ifa­de ederek, “Kestane nasıl pra­tik ve kolay bir halde yenilir diye araştırmaya başladım. Ege Üniversitesi’nde balık cipsi ya­pan bir öğretim üyesiyle Ar-Ge çalışmaları yaptık. 2013-2014 yılları ortasında kestane cipsini de denedik ve çok başarılı so­nuçlar aldık. Onun üzerine bu proje devam etti” dedi.

“Kadım girişimci” ödüllü

2016’da ‘kestane cips’i pro­jesiyle TÜBİTAK’ın bayan gi­rişimci ödülünün sahibi olan Gökdemir, Ecips Gıda’yı 2022 Mart ayında TÜBİTAK Tekno­park’ta kurduklarını söyledi. Birinci olarak 2023’te Avrupa Bir­liği’nden 20 bin euroluk bir hi­be dayanağı aldıklarını belirten Gökdemir, “Bu hibe dayanağı ile kestane cipsinin yanına öbür kuruyemiş ciplerimizi de ekle­dik. Ecips çatısı altında şirke­timizi kurduk.

Fındık, yerfıstı­ğı, badem, ceviz ve kestaneden sağlıklı, glütensiz, düşük ka­lorili, az yağlı, yüksek lifli, be­sin pahası yüksek, kollayıcı ve katkı hususu ve trans yağ içer­meyen doğal kuruyemiş cipsi üretmeye başladık. Ürünleri­miz, patates ve mısır cipslerine alternatif olarak besleyici özel­liği ile birçok sıhhat problemi­ne pürüz olurken; çocuk, genç ve yaşlı olmak üzere her yaş kümesinden beşere hitap diyor. Çölyak ve Haşimoto hastaları­nın bile rahatlıkla tüketebile­ceği bir eser. Türk Standartlar Enstitüsü’ne nazaran bütün ana­lizler yapıldı” diye konuştu.

KOSGEB’in 2 milyon TL’lik takviyesiyle yatırım planı

Gökdemir, Ece Dönmez’in de kurucu ortağı olduğu Ecips Gı­da isimli şirketle 2024’te Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimcileri ortasına girdik­lerini anlatarak, bu yılın mart ayında KOSGEB’ten 2 milyon TL’lik teşebbüsçü dayanağını al­dıklarını söyledi. “Bu dayanakla Çayırova’daki üretim merkezi­mizi kurduk. Ve artık kapasite artırımına yönelik makine par­kurunu genişleteceğiz” diyen Gökdemir, şöyle devam etti: “Şu anda 3 kişilik idare grubumuz var. Kendi sitemiz üzerinden, Trendyol ve hepsiburada üzere pazar yerlerinden satışlarımız devam ediyor.

İlk ihracatımız Hollanda’ya oldu. Öncelikli gayemiz ihra­cata yönelik. Katma bedeli yük­sek eserlerle ülkemizin ekono­misine katkı sağlamayı amaç­lıyoruz. Ayrıyeten herkesi sağlıklı beslenme konusunda bilinçlen­dirmek istiyoruz.”

ABD maksadı için kapasiteyi artıracak

İhracat konusunda önem­li adımlar atmaya hazırlandık­larını aktaran Gökdemir, ABD pazarına odaklanacaklarına işaret etti. Gökdemir, Ameri­ka’da sağlıklı atıştırmalıklar kısmında ayda 500 bin dolar­lık kârlardan kelam edildiğini kay­dederek, “Bu amaçlara ulaş­mak bizi çok memnun eder. Bunun için de üretim kapasitemizi ar­tırmak istiyoruz. Öncelikli he­def Amerika. Zira sağlıklı atıştırmalıklar kesimi ve pa­zar büyüklüğü açısından ABD en önde yer alıyor. 3 yılda

yak­laşık yüzde 50 bir büyüme kay­dettik ve üretimimiz aylık 3 bin paket. Bu süreçte büyümek ve ihracata yönelmek için yeni ya­tırımcı arayışımız devam edi­yor. Amacımız üretim kapasi­temizi 60 bin pakete çıkarmak” sözlerini kullandı.

Hem sade hem çörekotlu

Omega-3 ve Omega-6 yağları bakımından güçlü; çinko, magnezyum, kalsiyum, folat, potasyum, demir ve B2 vitaminlerini içeren kuruyemiş cipslerinin lifli yapısı yüksek, gücü düşük olduğu için diyetetik eser olarak da. Sade ve çörekotlu olarak iki başka çeşitteki Chestnut cipslerini, Haşimato ve Çölyak hastaları da rahatlıkla tüketebiliyor. Ecips, çocuklardan yaşlılara kadar geniş bir gaye kitleyi göz önünde bulundurarak eser yelpazesini geliştiriyor.

Obezite tersi işlevsel ürün

Gökdemir, “Bizim eserlerimiz işlevsel besin olarak . İşlevsel besin kavramı; Amerika’da obezitenin süratle artışıyla ortaya konan bir kavram. Bu eserlerin özelliği hastalanmanın önüne geçmesi. Yani hastalandıktan sonra nasıl ilaç kullanıyorsanız, hastalanmadan evvel bu eserleri kullanıyorsunuz. ABD’de bu alanda 2 yıl evvel birinci adımlar atıldı. Türkiye’de de bu şuuru yerleştirmek istiyoruz. Artık annemizin kek, hamur, bisküvi üzere atıştırmalıklarından çok daha sağlıklı atıştırmalıklara yönlendirmek istiyoruz” dedi.

Kaynak: Dünya

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir